Impulskontroll


Jag drivs bland annat av lust och njutning.

Känns som en bekännelse av annan typ... och kan i och för sig låta ganska inspirerande och kul. Att drivas av lust och njutning är väl bra?! I grunden är det ju ett väl utvecklat belöningssystem jag talar om - rent av livsnödvändigt - bara det att i morse satte jag det helt ur spel tydligen - eller inte. Klockan ringde 05:45 för att kroppen skulle få en rejäl dos dopamin i samband med ett morgonpass i bassängen. I går kväll var idén jättebra - en chans till ett extra simpass i en period där simträningen inte riktigt följt planen - jag kunde verkligen känna hur välbehaget skulle spridas i kroppen efter passet. I morse när klockan ringde var idén inte alls lika bra och det räckte med en microsekunds tvekan under ett varmt täcke så var en helt annan del av belöningssystemet aktiverat. Ett par ynka timmar senare var den belöningen som bortblåst och det som kvarstår är en energistjälande gnagande anklagelse av lättja, mental svaghet och oförmåga. Sådär bra effekt av en snoozemorgon... Följaktligen gäller det att välja beteende för att uppnå rätt belöning - och då gärna en belöning med varaktigt effekt! Att välja beteende innebär att vara vaksam på reptilhjärnan. I en finare värld skulle jag säga att begreppet impulskontroll är mer relevant än reptilhjärna.
Impulskontroll är ett begrepp jag i rollen som rekryteringsrådgivare ibland kommer i kontakt med och det skulle kunna definieras som "Förmågan att kunna kontrollera sin otålighet, impulsivitet och intensitet". Impulskontroll är enligt olika teorier identifierad som en av ett antal icke-kognitiva förmågor, kompetenser och kunskaper som påverkar en individs förmåga att hantera vardagliga situationer och i viss mån därmed skapa framgång. Kolla klippet nedan - det visar ett klassiskt test av impulskontroll på barn och är sevärt om inte annat för att barnen reagerar ganska gulligt...


Det finns säker en massa bra 4-ställiga bokstavskombinationer som fackar in människor med olika impulskontroll. Det resonemanget lämnar jag därhän.
För oss som inte ser någon begränsning i antalet möjliga träningstillfällen (läs triathleter) kan ju ett helt oplanerat träningstillfälle vara toppen. Jag menar det kan ju vid en första anblick vara en ynnest att helt plötsligt och otippat få möjlighet att bränna av ett träningspass om barnen är hos kompisar. De flesta av oss hade med stor sannolikhet rusat ner i källaren, riggat trainern och kört en timme styrkeintervaller. Men är det vad som gynnar dig? Kanske är det lika viktigt med eftertanke åt det hållet som vid situationen under täcket i morse? Förmågan att agera med viss analytisk eftertanke är uppenbarligen viktig!
Det finns en svensk filosof som heter David Brax som hävdar att njutning och obehag är de mest grundläggande medlen vi har för att värdera saker. Vi lär oss vad vi ska sträva efter och vad vi ska undvika. David Brax påpekar att för att en njutning ska bli varaktig krävs många gånger komplexitet. Det vill säga att det måste finnas någon form av motstånd inbyggt i det vi sysslar med – och när vi övervinner dessa blir känslan av njutning extra stark. Brax menar att hedonism, lycka och njutning inte handlar om ALLT NU. Han menar att det finns en poäng i att ibland vila på hanen för den som väntar på något gott, kan faktiskt få något mer.

Med allt detta sagt borde jag naturligtvis övervunnit impulsen av den omedelbara belöningen (att ligga kvar) och gått upp, satt mig på bussen och kört simpasset (och fått en änu större belöning efter passet). Så gör jag i morgon bitti!
Valhalla 06:20 it is!

Kommentarer

  1. Tur man har en fru som blir tjurig om man snoozar...ringklockan får bara ringa en gång!!!
    Därmed det problemet löst...
    Saknar Valhalla....

    SvaraRadera
  2. Valhalla saknar dig! Ingen med fräcka paddlar eller krånglande simglasögon längre. Kom tillbaka - allt är förlåtet!
    En gång - vad är hon för fascist? En väckarklocka utan snooze är ingen väckarklocka - det är ett tortyrredskap!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

När är bra gott nog?

Whines2Whales 2018

Jag köpte en lott...