F-möte

Föräldramöte...igen...suck...

Den inledningan kan man ju lätt tro kommer från en oengagerad, ointresserad förälder..

Föräldramöte känns som en duktigt förlegad institution i skolvärlden. Ungefär som motboken... som ju iofs är avskaffad...

Kanske hade föräldramöten en plats att fylla då barnen i större utsträckning själva tog sig till skolan - då föräldrarnas kontakt med pedagoger och lärare sträckte sig till just föräldramötena. Idag både lämnas och hämtas barnen av sina föräldrar och det sker frekventa möten mellan föräldrar och pedagoger på åtminstone veckovis basis när det görs nödvändiga avstämningar. Kommunikationsmönstren och kommunikationsströmmarna är helt enkelt annorlunda. Dagens pedagogik ställer krav på att vi föräldrar är mer närvarande i barnens undervisning genom att vi skall godkänna, signera och underteckna barnens framsteg i skoldagböcker, utvecklingsplaner och skolhälsovårdsjournaler. Ibland känns det som att kraven från skolan ställs för att de skall friskriva sig från eventuella misslyckande i pedagogiken - "jo, men ni har ju skrivit på här och där och lite där borta också så kom inte och säg att vi inte gjort vårt jobb".

Gårdagens tillställning blev som vanligt ett försvarstal i ett antal frågeställningar från väldigt duktiga pedagoger och tyvärr handlade den största frågan från deltagarnas sida om huruvida det saknades två dörrstop vilket kan resultera i att barnen som byter om bakom dörrarna kan klämma sig. En i sig mycket viktig fråga men kom igen...fel forum!

Pedagogernas främsta budskap igår var att ljudvolymen i matsalen är för hög... Jag har haft förmånen att få vara med i matsalen och är inte det minsta förundrad över ljudvolymen. Rummet är helt kalt med betongväggar utan gardiner för fönstrena. Det mjukaste som finns i matsalen är plastmattan på golvet. Rummet är trång möblerat med stolar som har en stålrörskonstruktion och armstöd vilket gör att det är bökigt att ta sig i och ur stolarna även för sexåringar. Rören slår emot varandra, stolarna skjuts på golvet osv. Jamen tro f-n att det blir hög ljudnivå som blir högre i takt med att barnen måste höja rösterna för att överrösta oljudet...

Och så skyller man på barnen - nä tack! Skapa en miljö som möjliggör en mer rofyld måltid med åtminstone ljudabsorbtionsmaterial och lämpligt möblemang.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

När är bra gott nog?

Whines2Whales 2018

Jag köpte en lott...